joi, 29 decembrie 2011

Tablourile din viata mea

Niciun comentariu:

Recunosc ca desi am ajuns sporadic si prin alte locuri decat acasa, si am vazut poate multe moduri de a-ti decora peretii, nu mi-au ramas in minte tablourile pe care le-am vazut. Nu pot decat sa concluzionez ca si Claudia, ca fie sunt abstracte, fie sunt legate cumva de natura, fie de vre-un peisaj din zona, fie la modul generic de vreo floricica. Mai interesant e modul in care sunt executate (pictura, colaj, desen, puzzle etc) si modul in care sunt inramate.
Dar cu siguranta vii in memorie imi sunt tablourile din casele mele.

In primul rand acasa...tabloul din sufragerie, aproape clasic inainte de 90, ceva mare care la mine arata ceva de mancare- un platou de fructe de toamna...Nu imi spune si nu mi-a spus nimic.

Apoi tabloul din camera fratelui meu...Aici am ceva mai multe de spus...Infatiseaza un mos, cu cusma si cojoc...In copilaria timpurie imi amintesc ca ma amenintau ai mei cu mosul asta, care era ceva rau, mai ales ca statea cu mine in camera si aveam impresia ca ma urmareste orice fac. Imi era frica de el, si aveam credinta ca iese din tablou cand e intuneric in camera d-asta nu imi placea deloc sa ma ascund dupa usa din camera cand eram mica si ma jucam prin casa cu tata de v-ati ascunselea.
Apoi vin tablourile de la Bunica. Multe, mari si comune...nu au ideea care sa rezoneze cu mine. Stiu ca sunt ceva fructe, ceva flori si cred ca mai sunt vreo 2 mici cu peisaje...

Mai interesante sunt tablourile de la tara...Acolo nu exista tablouri in sensul clasic, ce sa faca oamenii cu platoul de fructe pe pereti plus ca un asemenea tablou “pretentios” nu se potriveste decat cu o anumita mobila (mobila masiva cu aspect burghez). Acolo sunt puse pe pereti fotografii inramate sau colaje de fotografii. Si daca cele mari cu mamai si tataia la nunta sau cu strabunicii mei batrani se vad bine de departe, mai sunt colajele cu multe fotografii mici. Astea imi placeau cel mai mult-ma suiam in pat cand eram mica si ma uitam la ele, incercand sa ii identific pe tata si pe unchiul meu cand erau copii (provocatoare treaba sa ii ales dintr-o clasa de 30 de elevi; tot timpul greseam).
Iar la noi in camera, acum, nu avem tablouri...avem lipite pe ambele parti ale usii niste postere si pe peretele de deasupra patului unul cu Himalaya de la Oamenii Muntilor, plus un perete acoperit cu rectiunea verbelor in limba germana :).
Pana la urma tablourile si “decoratiunile” de pe pereti, atata timp cat stau suficient de mult timp lipite/atarnate, ajung sa faca parte din casa. Sunt parca impregnate cu atmosfera casei respective, o oglindesc, o completeaza.Lipsa lor de pe pereri nu trece neobservata pentru ca au incetat sa mai fie simple obiecte de decor si au devenit o parte componenta a atmosferei din fiecare incapere/din fiecare casa.



Read More

duminică, 25 decembrie 2011

Scrisoare pentru Mos Craciun

2 comentarii:

Nu e vorba de nicio scrisoare (am trecut de momentele copilariei in care imi doream ceva material de la Craciun). Acum ideile mele de cadouri sunt mai mult imateriale…E vorba insa de titlul unui email primit dupa ce am pus un anunt lung cat postul Craciunului, pe un grup de yahoo numite freecycle_bucuresti.

Aveam de dat multe de la carti si haine pana la componente IT stricate sau mai putin stricate.

Despre carti (care erau majoritare) am mai scris si in ciuda faptului ca m-am zbatut mult nu am rezolvat mare lucru (putine la anticariat si ceva mai multe la cartipentruorfani.ro).

Kya m-a ajutat cu un hint pentru biblioteci, dar cei de la Biblioteca Municipiului Bucuresti nu mi-au raspuns, iar cei din Giurgiu nu aveau adresa de email corecta.

Am zis sa fac o ultima incercare aici si abia apoi sa le pecetluiesc soarta.

Si in cateva ore m-am umplut de emailuri. Deschideam inboxul si numarul lor tot crestea, am ajuns in 20 de h la vreo 70 de mailuri pe acest subiect.

Acum alta belea, stai si sorteaza mailurile...

Era foarte simplu sa le dau cuiva care cerea tot.

Hmm, dar oamenii aceia chiar aveau nevoie de "tot". Asa cum am stat atatea saptamani cu ele in casa puteam sa mai stau cateva zile, pentru a putea gasi persoanele potrivite. In fond nu vreau doar sa scap de ele (asa le duceam la reciclat hartie si la containerul de echipamente electronice pentru recilcat si gata), vreau sa fie folosite  mai departe in masura in care sunt de folos cuiva.

Si desi parea o corvoada, a fost pana la urma placut sa aleg din marea de oameni, cativa carora sa le pot satisface mici dorinte... Au contat motivatia, cum a fost scris mailul si cu cata atentie a fost citit mesajul meu etc.

Pana la urma am facut pachetele mici care si-au gasit noi proprietari:
-Dragos
-Alex
-Silviu
-Carmen
-Daniela si lista continua.

Fiecare a primit ce si-a dorit si faptul ca unii cautau cartea X de mult timp si doreau doar cartea X, faptul ca manuelele au ajuns la niste copii care nu au posibilitati financiare, faptul ca toate cartile de chimie au ajuns la niste studenti la chimie nu poate decat sa ma bucure.E o garantie ca viata acelui lucru merge mai departe si e un amestec intre placerea de a darui si o opozitie fata de consumatorismul epocii.

Inca mai am de cautat proprietari si sper ca pana la urma cat mai mule lucruri din cele pe care vreau sa le dau sa fie de folos.


Read More

sâmbătă, 24 decembrie 2011

Noi nu suntem normali

2 comentarii:
Ei si ce daca?

Suntem suficient de normali in fiecare zi acasa sau la serviciu.

Atunci cand suntem insa impreuna avem voie sa fim anormali. Si suntem pasnici oricum. Nu facem urat, nu ne dam in petec, ne distram doar in felul nostru. Si suntem deschisi la cele mai traznite idei.
Pinguinii sunt mai mult decat niste prieteni. Sunt ceva indescriptibil, care l-ar face invidios pe orice copil.
Ma consider extrem de norocoasa ca la 26 de ani pot sa evadez din cotidian in felul asta. Niciodata in copilarie nu am avut asa o gasca, am fost mai repede o persoana retrasa si usor antisociala. Nu stiu care e secretul chimiei dintre noi, dar nu vreau sa il descopar. Vreau doar sa il pastrez. E o reteta unica si imposibil de reprodus in alte conditii. De multe ori cand suntem impreuna ma regasesc rostind pentru mine: "Opreste doamne clipa cu care masuri eternitatea!"

Le sunt recunoscatoare lor ca pot sa fiu in aceeasi zi serioasa si traznita, adult si copil. Ma bucur ca cea mai mica idee aprinde imaginatia si e capabila sa invarta rotite nevazute care sa miste intreg angrenajul. E suficient sa existe scanteia. Entuziasmul rezolva restul. Viata mea se leaga de ei si ar fi trista si searbada altfel. As pierde ceva din capacitatea de a visa. Nu imi vine sa cred ca la varsta mea, mama mea se pregatea sa ma nasca si noi ne pictam in pisici si tigrii. Simt ca desi fetele noastre isi schimba trasaturile usor usor, sufletul nu a imbatranit...a ramas acelasi ca si acum 5-6 ani.

Operatiunea carnatii (by Cristi)

La botezul celui mai mic Pinguin

Aseara la Otopeni!


Read More

miercuri, 21 decembrie 2011

Lucruri pentru care nu există niciodată timp

Un comentariu:
(am “furat” ideea din blogul Claudiei)

1. sa invat sa cant la chitara

2. sa rezolv un puzzle de 1000 de piese care sta de la Craciunul trecut pe biblioteca. Nu e vorba de timp, e vorba si de dispozitie si de atmosfera.

3. sa imi termin postarile restante de pe blogul de munte

4. sa imi fac ordine in calculator

5. sa mai savurez un weekend de nefacut nimic acasa in familie

6. sa invat constant chestii noi legate de medicina de ex sau de munte

7. sa ma apuc de niste cursuri pe care le am mai demult in cap

8. sa ma reapuc de arte martiale

si lista poate continua.

Dar din punctul meu de vedere este mai interesant sa analizezi de ce nu ai timp. In cazul meu nu mai e vorba de analiza, am analizat demult si stiu raspunsurile.

De cele mai multe ori in viata mea, desi domina senzatia lipsei de timp, sunt sigura ca raspunsul sau solutia e mai larga:

- nu am timp pentru ca ma inhamez la prea multe lucruri deodata

- nu am timp pentru ca nu am un program de viata ordonat

- nu am timp pentru ca nu imi prioritezez activitatile

- nu am timp pentru ca ma mai loveste delasarea si lenea (cum se intampla in cazul antrenamentelor)

- nu am timp pentru ca de fapt ma paraseste repede motivatia

- nu am timp pentru ca detest sa ma scol de dimineata si prefer sa dorm vreo 9 h pe zi decat sa dorm 7 si sa castig 2.

Acum ar trebui sa gasesc si solutia...

Read More

duminică, 18 decembrie 2011

Caracter

2 comentarii:

Dupa ce am terminat un test lung de vreo 240 de intrebari, dintr-un link dat de Radu, calculatorul a zis ca as avea urmatoarele puncte forte sau trasaturi dominante (mai jos o sa imi permit sa le si comentez putin):

  • Your Top Character Strength: Curiosity and interest in the world. You are curious about everything. You are always asking questions, and you find all subjects and topics fascinating. You like exploration and discovery.

Hmm…sunt curioasa, dar cu masura. In nici un caz nu ma pot compara cu Radu, care este un monument de curiozitate. Totusi ma plictisesc repede si vreau mereu sa incerc lucruri noi. Vreau sa explorez necunoscutul de langa mine, sau din departare dar totul pana cand devine greu. Apoi am obieciul sa ma vait de ceasul mortii, oarecum numai asa, ca sa gasesc resursele interioare ca sa depasesc momentul. Insa nu mor daca nu stiu ce carte citeste Radu in momentul X sau la ce film se uita sau de ce e suparat colegul meu de birou etc. Traiesc cu convingerea ca timpul le rezolva pe toate.

  • Your Second Character Strength: Capacity to love and be loved. You value close relations with others, in particular those in which sharing and caring are reciprocated. The people to whom you feel most close are the same people who feel most close to you.

Asta e adevarat. Dar exista si aici un dar. Nu pot/nu sunt capabila sa imi arat de fiecare data afectiunea pentru cei din jur. Desi in suflet simt acest lucru, nu gasesc intotdeauna calea sa o exprim prin gesturi sau cuvinte. Aici seman putin mai mult cu tata, pe care pana in urma cu ani buni, il vedeam doar ca o persoana detasata, distanta si rigida. Am crescut si l-am cunoscut mai bine, ne-am schimbat in acelasi timp si uneori imi pare ca preiau din ce in ce mai multe din felul sau de a fi. Totusi incerc sa fie bine pentru cei la care tin si cred ca niciun compromis nu e prea mare pentru acest deziderat.

Si ador sa fiu iubita si apreciata...sunt paun in felul meu si trebuie sa epatez.

  • Your Third Character Strength: Hope, optimism, and future-mindedness. You expect the best in the future, and you work to achieve it. You believe that the future is something that you can control.
Sunt o fire optimista in felul meu, cred ca timpul le va rezolva pe toate insa ma aprind si ma implic…incerc sa aduc si ceva actiune pentru ca nu, asa cum se spune, Dumnezeu iti da, dar nu iti baga in traista. Sper sa imi fie bine, mie si celor din jur.


  • Your Fourth Character Strength: Judgment, critical thinking, and open-mindedness.Thinking things through and examining them from all sides are important aspects of who you are. You do not jump to conclusions, and you rely only on solid evidence to make your decisions. You are able to change your mind.

Si asta e adevarat. Desi ma aprind repede,ma si calmez repede si iau fiecare detaliu sa il analizez. In esenta sunt o fire analitica si pe masura ce ma maturizez, incep din ce in ce mai mult sa gandesc inainte de a promite ceva. Si cand am timp, pun greu in balanta lucrurile, macar pentru a ma asigura ca am parcurs toate detaliile.

  • Your Fifth Character Strength: Fairness, equity, and justice. Treating all people fairly is one of your abiding principles. You do not let your personal feelings bias your decisions about other people. You give everyone a chance.
Imi place sa respect regulile si le cer si celorlalti sa respecte regulile. Imi fac datoria de cetatean de cate ori pot, fara sa iau in considerare ca se poate si altfel…Le cer si celorlalti o doza de moralitate. Am, normal, preferinte in viata personala, dar imi exersez zilnic simtul egalitatii la job.

In rezumat sunt o fire optimista, care doreste sa le insenineze celorlalti viata, pentru ca astfel mi-o luminez pe a mea, sunt deschisa catre nou, ma arunc uneori in mare cu entuziasm, dar ma gandesc cand stau pe margine daca stiu totusi sa innot.
Read More

sâmbătă, 17 decembrie 2011

Nota de serviciu

2 comentarii:

In spatele meu soarele apune. Apune peste un oras gri si poluat, peste o Pipera intesuta de cladiri. Totusi pentru 15 min coloreaza griul. In birou jaluzelele sunt inchise. Au ramas asa de la miezul zilei cand soarele batea cu putere (pentru o zi de decembrie) si le intra in ochi colegilor mei. Corporationistii din Pipera care intra la job cand e inca intuneric, si ies tot pe noapte, au uitat sa se mai bucure de soare. Au uitat sa ii simta caldura si arsura, au uitat sa respire si aer normal de cand cu sistemul de aer conditionat. Cladirea nu are nici geamuri care se deschida, parca am lucra intr-un mediu de laborator. Noroc in fond ca are geamuri, se putea si mai rau…

Ideea este ca acum la apus, planta de la noi din birou (asparagus sau ce o fi ea) lasa o umbra superba pe perete. Era o umbra dubla ca marime fata de original si parea un palmier....Un palmier care te imbie la plaja, care aduce cu el mirosul de sare, de alge, de mare. Un palmier care aminteste de vara dusa, de rochiile vaporoase de plaja, de forfota sau de linistea unui concediu petrecut intr-o destinatie exotica. Era o aparitie atat de calda si de frumoasa, atat de opusa realitatatii rece si cetoase din aceste zile de decembrie. Si pentru o clipa am visat...


Read More

joi, 15 decembrie 2011

Scrisoare Testament-Garcia Marquez

Niciun comentariu:

”Dacă Dumnezeu ar uita pentru o clipă că nu sunt decât o papușă de cârpa și mi-ar oferi în dar o bucățică de viață, probabil că n-aș spune tot ce gândesc, deși aș gândi tot ceea ce spun. Aș da valoare lucrurilor mărunte, dar nu pentru valoarea lor, ci mai curând pentru ceea ce ele semnifică.

Aș dormi mai puțin și aș încerca să visez mai mult; de-abia acum înțeleg că pentru fiecare minut în care închidem ochii pierdem șaizeci de secunde de lumină. Aș merge în timp ce alții ar sta pe loc, aș ramâne treaz în timp ce toți ceilalți ar dormi.

Aș asculta în timp ce alții ar vorbi și, Doamne, cum m-aș bucura de savoarea unei înghețate de ciocolată! Dacă Dumnezeu m-ar omeni cu o fărâma de viață, m-ar împinge de la spate în bătaia soarelui, acoperindu-mi cu razele lui nu doar corpul, ci și sufletul.

Doamne, daca eu aș avea o inima, mi-aș scrie ura pe un cub de gheață și aș aștepta ca soarele să-l topească. Aș picta pe stele, cu un vis al lui Van Gogh, un poem de Benedetti și o serenadă de Serrat pe care aș oferi-o Lunii. Aș uda trandafirii cu lacrimile mele ca să pot simți durerea spinilor și sărutul de culoarea cărnii al petalelor proaspete.

Doamne, dacă aș putea primi o farâma de viață… n-aș lăsa să treaca nici măcar o zi fără să le spun oamenilor că iubesc, că îi iubesc. Aș convinge fiecare femeie și fiecare bărbat că la ei țin cel mai mult și aș trăi îndrăgostit de iubire. Bărbaților le-aș dovedi cât de mult greșesc atunci când cred că nu trebuie să se mai îndrăgosteasca atunci când îmbatrânesc, fără să știe că ei îmbatrânesc tocmai pentru că încetează să se mai îndragostească.

Unui copil i-aș face cadou o pereche de aripi, dar l-aș lasa să învete singur a zbura. Pe cei batrâni i-aș învăta că moartea nu vine o dată cu vârsta, ci o dată cu uitarea.

În fond, și eu am învățat de la oameni atâtea lucruri… Am învatat că toata lumea vrea sa trăiască pe vârful unui munte, fără să stie că adevarata fericire este felul în care urci pantele abrupte spre vârf. Am învațat că ori de câte ori un nou-născut prinde cu pumnul lui mic, pentru prima oară, degetul mare al tatălui său, îl ține strâns pentru totdeauna.

Am învățat că un om are dreptul să se mire atunci când vede un om căzut, dar de fapt ar trebui să întindă mâna să-l ajute să se ridice.

Sunt o mulțime de alte lucruri pe care aș putea să le învăț de la voi, deși, realmente, multe nu îmi mai vor servi la nimic, fiindcă atunci când ma vor pune la păstrare în acea cutie, eu voi fi murit deja…”



Read More

joi, 8 decembrie 2011

Going Slowly: Two Years of Travel

Niciun comentariu:
Read More

sâmbătă, 3 decembrie 2011

Tichie de margaritar sau tara arde si baba se piaptana

Un comentariu:

Aceasta postare este special pentru Em care asteapta demult poze cu lebadoiul din fata firmei mele.

Ideea e asa: mergand cu bicla la serviciu, am avut timp o vara si o toamna intreaga sa ma mir de tot ce intalneam pe drum, si vorba aia nu mergeam prin vreo zona selecta, ci prin Baicului, Doamna Ghica. Recent in zona mi-au atras atentia amenajarile peisagistice ale primariei sectorului 2, desfasurate intr-o zona in paragina, pe niste campuri de gunoaie si pline de caini, langa niste case darapanate de pe malul lacului care nici drumuri asfaltate nu au si intr-o zona "colorata". Pun pariu ca acolo se mai spala niste bani pentru ca nu pot sa imi explic rolul bradutilor recent plantati...poate loc de joaca pentru patrupede. Cel mai tare e data de finalizare: 02.01.2012 :).

Dar de fapt eu vroiam sa ajung la bunul-gust al constructorilor ansamblurilor de birouri din Pipera (mon amour???). Astfel ma amuz in fiecare zi cum in fata cladirii noastre, troneaza peste drum un piedestral cu o lebada...eu zic ca e lebadoi de fapt si uneori il confund chiar cu gascanul lui Nills. Lebadoiul nostru vrea parca sa isi ia zborul si mi se pare ca acum -acum o sa plece de pe soclu, dar vai, o sa se infiga cu aripile fix in sediul Coca-Cola, de 6 etaje de vis-a-vis....Sa vada si el cum e faza cu "gusta si savureaza fericirea".
Partea fun a fost cand l-au aduspentru ca soclul a fost turnat la fata locului si lebadoiul adus separat. Atunci l-au pus pe soclu cu macaraua si de la socuri cred ca i-au fisurat gatul, ca mai apoi a stat infasurat o saptamana cu bandaj la gat ( i l-au lipit din nou).:)
Lebadaoi urban
Profil- (cladirea de birouri si statia de autobuz mai nou se numesc Swan City)
Lebadoiul -vedere frontala-uite ce "stolz" (mandru) sta el acolo intre cladiri de sticla si masini poluatoare

Read More